środa, 6 kwietnia 2016

Serek pleśniowy na słodko? z błonnikiem?

Serek pleśniowy na słodko? Wystarczy 10 minut pieczenia i można cieszyć się wspaniałym smakiem.

Do przyrządzenia dania użyłam:
- serek  camembert
- miód lawendowy
- tymianek
- błonnik
- awokado
- jabłko*
- krem z octem balsamicznym z pomarańczą**
- pieprz cytrynowy***
*najlepiej antonówka (z jasną skórką)
* Krem kupiłam w Biedronce już dość dawno temu, ale takie rzeczy powracają. Zachęcił mnie składem i dość ciekawym zestawieniem smakowym.  Ocet z pomarańczą?, a jednak tak i całkiem udane to połączenie słodko - kwaśne.
** dla tego cytrynowy gdyż ma ładne żółte ziarenka


Wykonanie:
Serek umieścić w kokilce, skropionej wcześniej miodem.  Ja swoja zakupiłam w Pepco. Ostatnio też tam takie widziałam, także w troszkę większym rozmiarze. Następnie z wierzchu  ponownie skropić miodem i posypać tymiankiem. Piec w piekarniku około 10 min. W temperaturze 180 stopni C, do momentu aż środek się lekko zapadnie.
 W miedzy czasie obrać awokado, naciąć z jednej i drugiej strony, tak jak byśmy chcieli przeciąć na pół. Wyjąć na pestkę, skropić sokiem z cytryny. Później obrać jabłko, pokroić w ósemki, wyciąć kawałki jak na obrazku, skropić sokiem z cytryny.
Wyjąć  serek z piekarnika, ułożyć reprezentacyjnie na talerzu. Obok położyć połówkę awokado, dziurką po pestce do góry, wsadzić tam kawałki jabłka. Całość polać dekoracyjnie kremem i posypać pieprzem. Serek posypać błonnikiem.
* Polecam błonnik taki jaki ja mam, jest bez smakowy, a wartościowy dla organizmu. Jednak nie przesadzajmy z jego ilością. Polecam łyżeczkę dziennie. Dzięki temu, że jest bez smakowy nie wyczuwamy go. Czy nie wygląda zupełnie jak tymianek?  :)
Wszystko musimy robić w miarę szybko by nie ostygł nam ser.


Smacznego :)










Podobało Ci się? :) Zostaw komentarz :)

1 komentarz:

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń