Składniki:
# 6 łyżek otrębów
# 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
# 5jajek
# 250g białego sera
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
#2 cytryny
# szczypta soli
# 1-2 łyżki miodu
Białka oddzielić od żółtek i ubić wraz ze szczypta soli na sztywną
pianę. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Z
pozostałego miąższu wycisnąć 100 ml soku.
Biały ser zemleć trzykrotnie. 6 łyżek otrębów, budyń
waniliowy lub śmietankowy, proszek do pieczenia, 5 żółtek, 1-2 łyżki miodu oraz
sok z cytryny połączyć ze sobą i miksować do momentu powstania jednolitej masy.
Kiedy ciasto będzie gładkie, dodać startą skórkę z cytryny.
Zmiksować. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie przemieszać łyżką, by
połączyć pianę z masą.
Podłużną formę wyłożyć formą aluminiową. Wylać masę. Piec 1
i ½ godz. W temp. 180 stopni C. Następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
pysznie wygląda :) chętnie wypróbuje :D zapraszam do mnie :) www.alexvernice.blogspot.com
OdpowiedzUsuń