# 1/2 kg maki
# 1/2 kg sera białego
# 1/2 kostki margaryny
# 1/2 szklanki cukru pudru
# 4 żółtka
# 1 łyżka octu
# 1 łyżeczka sody
# olejek waniliowy
# olej lub smalec do pieczenia
# cukier puder do posypania
Z podanych składników zarobić ciasto.
Rozwałkować kawałek ciasta na średnią grubość, wycinać wycinajkami lub po prostu
szklanką kształty koła, w środku, których należy mniejszą foremką lub kieliszkiem
wycinać mniejsze koła. Tak postępować aż do wyrobienia ciasta. Oponki piec na
smalcu lub oleju - według uznania ( moim zdaniem można je piec na oleju, jednak
w przypadku faworków użyłabym już smalcu). Olej rozgrzać (pieczemy w głębokim tłuszczu)
i wkładać przygotowane, surowe oponki, tak by jedną warstwą pokryły wierzch
naczynia, w którym je przyrządzamy, Gdy się zarumienią, przekręcamy je na druga
stronę, by nabrały równomiernego kolorytu. Wyciągamy i posypujemy cukrem
pudrem.
SMACZNEGO!
:) :) :)
Wyglądają przepysznie i apetycznie :3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
DODASZ KOMENTARZ? Będzie mi bardzo miło ;)
http://malinowe-ciasto.blogspot.com/
Wyglądają naprawdę smacznie! Obecnie nie mam zbytnio czasu na siedzenie w kuchni, ale w wolnej chwili skorzystam z Twojego przepisu :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
www.patrycjaguzek.blogspot.com
Wyglądają naprawdę smacznie! Obecnie nie mam zbytnio czasu na siedzenie w kuchni, ale w wolnej chwili skorzystam z Twojego przepisu :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
www.patrycjaguzek.blogspot.com
mniam ale smaka mi narobiłaś :))
OdpowiedzUsuńnice post friend Greetings
OdpowiedzUsuń