środa, 26 lutego 2014

Oponki :D

# 1/2 kg maki
# 1/2 kg sera białego
# 1/2 kostki margaryny 
# 1/2 szklanki cukru pudru
# 4 żółtka 
# 1 łyżka octu
# 1 łyżeczka sody 
# olejek waniliowy 

# olej lub smalec do pieczenia 
# cukier puder do posypania 

Z podanych składników zarobić ciasto. Rozwałkować kawałek ciasta na średnią grubość, wycinać wycinajkami lub po prostu szklanką kształty koła, w środku, których należy mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać mniejsze koła. Tak postępować aż do wyrobienia ciasta. Oponki piec na smalcu lub oleju - według uznania ( moim zdaniem można je piec na oleju, jednak w przypadku faworków użyłabym już smalcu). Olej rozgrzać (pieczemy w głębokim tłuszczu) i wkładać przygotowane, surowe oponki, tak by jedną warstwą pokryły wierzch naczynia, w którym je przyrządzamy, Gdy się zarumienią, przekręcamy je na druga stronę, by nabrały równomiernego kolorytu. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!





















:) :) :)  

5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i apetycznie :3

    Pozdrawiam ;)
    DODASZ KOMENTARZ? Będzie mi bardzo miło ;)
    http://malinowe-ciasto.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę smacznie! Obecnie nie mam zbytnio czasu na siedzenie w kuchni, ale w wolnej chwili skorzystam z Twojego przepisu :) Dzięki!
    Pozdrawiam :)
    www.patrycjaguzek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę smacznie! Obecnie nie mam zbytnio czasu na siedzenie w kuchni, ale w wolnej chwili skorzystam z Twojego przepisu :) Dzięki!
    Pozdrawiam :)
    www.patrycjaguzek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ale smaka mi narobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  5. nice post friend Greetings

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń