Ciasto:
# 3 i ½ szklanki mąk
i# 4 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1 łyżeczka sody
# 1 i ½ szklanki cukru pudru
# 2 szklanki mleka
# 2/3 szklanki oleju
# 2 jajka
# 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Krem:
# 3 szklanki cukru pudru
# ½ szklanki masła
# łyżka mleka
# ½ łyżeczki olejku waniliowego
# żelki - misie
Ciasto:
W jednej misce zmieszaj suche składniki, w drugiej „mokre” – wszystko lekko wymieszaj. Połącz składniki z obu misek. Masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sprawdź patyczkiem czy
ciasto jest już wypieczone.
Ciasto dostanie charakterystyczne „wybrzuszenie”. Jeśli chcesz możesz wyrównać placek odcinając wierzch –„wybrzuszenie” (można je spożytkować do dekoracji, zjeść z masą :D lub po prostu wykorzystać jako „trzecią warstwę tortu ” – nieco mniejszą).
Jeśli odcinasz wierzch i
zjadasz jak ja :) :D ( podzieliłam się z mamą), placek następnie przetnij
poprzecznie na pół.
Krem:
Ubij masło z cukrem na kremową masę ( mikser na najwyższych obrotach). Wymieszaj mleko i olejek waniliowy. Dodaj do ubijanego masła i chwile miksuj dalej.
Gotową masę rozprowadź na spodzie i przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki tortu także udekoruj masą.
Na koniec na torcie
poukładaj żelki – misie, według uznania ( ja
użyłam także „pijanych misiów”).
Smacznego :).
# 3 i ½ szklanki mąk
i# 4 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1 łyżeczka sody
# 1 i ½ szklanki cukru pudru
# 2 szklanki mleka
# 2/3 szklanki oleju
# 2 jajka
# 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Krem:
# 3 szklanki cukru pudru
# ½ szklanki masła
# ½ łyżeczki olejku waniliowego
# żelki - misie
Ciasto:
W jednej misce zmieszaj suche składniki, w drugiej „mokre” – wszystko lekko wymieszaj. Połącz składniki z obu misek. Masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto dostanie charakterystyczne „wybrzuszenie”. Jeśli chcesz możesz wyrównać placek odcinając wierzch –„wybrzuszenie” (można je spożytkować do dekoracji, zjeść z masą :D lub po prostu wykorzystać jako „trzecią warstwę tortu ” – nieco mniejszą).
Krem:
Ubij masło z cukrem na kremową masę ( mikser na najwyższych obrotach). Wymieszaj mleko i olejek waniliowy. Dodaj do ubijanego masła i chwile miksuj dalej.
Gotową masę rozprowadź na spodzie i przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki tortu także udekoruj masą.
jak smacznie wygląda <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy pomysł z tymi żelkami :) Może kiedyś zrobię ^^ Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpusta-szklanka.blogspot.com
tak ciekawy pomysł :D
UsuńKocham żelki i na pewno wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńczekam, na efekty :)
Usuńale fajne żelkowe ciasto :))) mmmm pycha
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńMatko to wygląda tak pysznie, ale po pijanych misiach chyba była dobra impreza co ? Nie mogę się oprzeć by sama nie zrobić sobie takiego ciasta ;3 Świenty przepis !
OdpowiedzUsuńLiczę na rewanż(obs i kom) i zapraszam na konkurs :)
http://worldofgumi.blogspot.com/p/konkurs.html
Dziękuję, pijane zawsze są fajne, te były ze "śliwowicą" :) :D. Zachęcam do zrobienia :). Jeszcze raz dziękuję :).
UsuńPychotka <3
OdpowiedzUsuńhttp://vogueholiczka.blogspot.com/
:)
Usuńo wow rewelacyjny ten tort jest :)
OdpowiedzUsuńMoże obserwujemy? :)
Dziękuję :).
Usuńjaka pychotka, aż się głodna zrobiłam ^^
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny blog, design i posty! ; 3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie : )
www.caramellovee.blogspot.com <--- Obserwacja = Obserwacja. Zacznij jak coś ;d
Epicko to wygląda.A pijane misie są świetne.
OdpowiedzUsuńPozdr,
http://zirytowany-pingwin.blogspot.com/
dziękuję :)))
Usuń