środa, 26 listopada 2014

Piernik staropolski dojrzewający.

Piernik staropolski dojrzewający. Jest to przepyszny, aromatyczny piernik. W mgnieniu oka przeniesie Was do cudownych smaków Świąt. Wykonanie nie jest trudne, a chwile oczekiwania, aby dojrzał, są wynagrodzone jego przepysznym smakiem.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie również smaczne :-).

Składniki:
·         500 g miodu naturalnego np. akacjowego
·         1,5 szklanki cukru (lub mniej)
·         250 g masła
·         1 kg mąki pszennej
·         3 jajka
·         3 łyżeczki sody oczyszczonej
·         pół szklanki mleka (125 ml)
·         pół łyżeczki soli
·         2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 4 - 6 tygodni. 
Ciasto piecze się na 5 - 7 dni przed świętami. Odpowiednio wcześniej podam Wam jak z nim dalej postępować. Jednego możecie być pewni, nie pożałujecie, że wykonacie ten piernik. Jest przepyszny:). 

2 komentarze:

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń