środa, 5 listopada 2014

Paluchy czosnkowe


Składniki
#1 kostka drożdży
#2łyżki cukru
#4 jajka
#2 szklanki mleka
#1kg mąki
# 4-5 ząbków czosnku
# 100g startego sera żółtego
#olej
#sól
#zioła prowansalskie

Wykonanie
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia, połączyć z 2 jajkami, resztą mąki i ciepłego mleka. Posolić, wyrobić ciasto (można dodać odrobinę oleju). Odstawić na ok. 15 min.
Z ciasta formować wałeczki i smarować 2 jajkami wymieszanymi z 5 łyżkami oleju, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wałki złożyć na pół i poskręcać. Ponownie posmarować mieszanką i posypać serem.
Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni C.

Moje rady
Jeśli nie mam czosnku w główkach, używam czosnek suszony granulowany z Carrefour. Jest dla mnie najlepszy.
Jeśli przeoczysz posolić ciasto, nic straconego. Do mieszanki, którą smarujesz wałeczki dodaj sól i dobrze wymieszaj. Rozprowadź solidnie po każdym wałeczku i dobrze poskręcaj by rozeszła się po całym paluchu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń