#1
kostka drożdży
#2łyżki
cukru
#4
jajka
#2
szklanki mleka
#1kg
mąki
#
4-5 ząbków czosnku
#
100g startego sera żółtego
#olej
#sól
#zioła
prowansalskie
Wykonanie
Drożdże
wymieszać z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia,
połączyć z 2 jajkami, resztą mąki i ciepłego mleka. Posolić, wyrobić ciasto
(można dodać odrobinę oleju). Odstawić na ok. 15 min.
Z
ciasta formować wałeczki i smarować 2 jajkami wymieszanymi z 5 łyżkami oleju, zmiażdżonym
czosnkiem i ziołami. Wałki złożyć na pół i poskręcać. Ponownie posmarować
mieszanką i posypać serem.
Piec
ok. 15 min w temp. 180 stopni C.
Moje
rady
Jeśli
nie mam czosnku w główkach, używam czosnek suszony granulowany z Carrefour.
Jest dla mnie najlepszy.
Jeśli
przeoczysz posolić ciasto, nic straconego. Do mieszanki, którą smarujesz
wałeczki dodaj sól i dobrze wymieszaj. Rozprowadź solidnie po każdym wałeczku i
dobrze poskręcaj by rozeszła się po całym paluchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz