środa, 11 lutego 2015

Pączki.

Składniki
# 1kg maki       
# 0,5 kostki masła
# 10 żółtek, może być jedno jajko całe
# paczka drożdży
# 0,5 litra mleka
# cukier pół szklanki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki połączyć. Ciasto delikatnie rozwałkować i wycinać krążki przy użyciu szklanki. Na jeden krążek nałożyć marmoladę i przyłożyć drugi, uformować.  Sposób drugi: rozwałkować ciasto w kształt prostokąta, na brzeg nałożyć, w odstępach marmoladę, zawinąć i wycinać szklanką, nadać kształt. Rozgrzać tłuszcz (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały) i wkładać pączki. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na drugą stronę.  Ja w trakcie smażenia wrzucam plasterki surowego ziemniaka – pomaga obniżyć i wyrównać temperaturę oleju. 

Gotowe pączki udekorować. Może to być cukier puder, lukier, czekolada...
Mi posłużył także cukier puder trzcinowy, nierafinowany.




Polecam tą marmoladę, skład podam jutro na fb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń