Składniki
# 1kg maki
# 0,5 kostki masła
# 10 żółtek, może być jedno jajko całe
# paczka drożdży
# 0,5 litra mleka
# cukier pół szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Składniki połączyć. Ciasto delikatnie rozwałkować i wycinać krążki
przy użyciu szklanki. Na jeden krążek nałożyć marmoladę i przyłożyć drugi,
uformować. Sposób drugi: rozwałkować ciasto w
kształt prostokąta, na brzeg nałożyć, w odstępach marmoladę, zawinąć i wycinać
szklanką, nadać kształt. Rozgrzać tłuszcz (tłuszczu musi być tyle, aby pączki
swobodnie pływały) i wkładać pączki. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na
drugą stronę. Ja w trakcie
smażenia wrzucam plasterki surowego ziemniaka – pomaga obniżyć i wyrównać
temperaturę oleju.
Gotowe pączki udekorować. Może to być cukier puder,
lukier, czekolada...
Mi posłużył także cukier puder trzcinowy, nierafinowany.
Polecam tą marmoladę, skład podam jutro na fb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz