niedziela, 10 sierpnia 2014

Ciasto bez mąki i cukru. By me.


Przepis na 25 cm tortownicę. 

Ciasto:
# 5 jajek
# szklanka waniliowego budyniu (proszku)
# 34 tabletki stewi
# płaska łyżeczka proszku do pieczenia
# szczypta soli

Wykonanie:
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo stewie. Roztrzep żółtka i dodawaj je stopniowo do białek. Miksuj około 8 minut na dużych obrotach. Powoli przesiewaj do ciasta budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę bardzo delikatnie łyżką. Piecz w piekarniku (około 20 minut przed pieczeniem należy włączyć piekarnik) nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia. Zimne przekrój na dwa blaty.

Masa:
# dwa budynie czekoladowe
# 2 1/3 szk. mleka
# 8 tabletek stewi
# 50 g masła

Wykonanie:
Ugotuj budynie,  jak podano na opakowaniu,  zamiast cukru, dodając stewie. Jeszcze w gorący, wetrzyj masło. Przełóż „biszkopty” masą.

Polewa:
# kakao
# miód
# masło

Wykonanie:
Do garczka daj miód, masło - rozpuść. Dodaj kakao, wymieszaj i chwile podgrzewaj. Do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto oblej dekoracyjnie, jeszcze cieplą polewą i ułóż winogrona.

SMACZNEGO :)!










4 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, ale jeśli chodzi o budyń do ciasta to unikam tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... wygląda bardzo apetycznie , chyba spróbuję je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli cała masa mąki z budyniu...

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń