Przepis na 25 cm tortownicę.
Ciasto:
# 5 jajek
# szklanka waniliowego budyniu (proszku)
# 34 tabletki stewi
# płaska łyżeczka proszku do pieczenia
# szczypta soli
Wykonanie:
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo stewie. Roztrzep żółtka i dodawaj je stopniowo do białek. Miksuj około 8 minut na dużych obrotach. Powoli przesiewaj do ciasta budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę bardzo delikatnie łyżką. Piecz w piekarniku (około 20 minut przed pieczeniem należy włączyć piekarnik) nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia. Zimne przekrój na dwa blaty.
Masa:
#
dwa budynie czekoladowe
#
2 1/3 szk. mleka
#
8 tabletek stewi
#
50 g masła
Wykonanie:
Ugotuj
budynie, jak podano na opakowaniu, zamiast cukru, dodając stewie. Jeszcze w
gorący, wetrzyj masło. Przełóż „biszkopty” masą.
Polewa:
#
kakao
#
miód
#
masło
Wykonanie:
Do garczka daj miód, masło - rozpuść. Dodaj kakao,
wymieszaj i chwile podgrzewaj. Do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto
oblej dekoracyjnie, jeszcze cieplą polewą i ułóż winogrona.
SMACZNEGO
:)!
Ciekawy przepis, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, ale jeśli chodzi o budyń do ciasta to unikam tego :)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda bardzo apetycznie , chyba spróbuję je zrobić!
OdpowiedzUsuńczyli cała masa mąki z budyniu...
OdpowiedzUsuń