piątek, 18 kwietnia 2014

Babka makowa.

Witam Was, a zemną wita Was szybka babka makowa :D. Zatem bierzmy się do pracy :). Potrzebujemy:
# 250 g margaryny
# czubata szklanka mąki
# łyżeczka proszku do pieczenia
# ¾ szklanki cukru
# 4jajka
# ¾ szklanki maku
# szczypta soli
# olejek migdałowy

Margarynę ubić z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Dodawać stopniowo do masy i miksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodać delikatnie do ciasta.

Formę na babkę natłuścić, wlać ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 50 min.
Gdy przestygnie wyjąć z blaszki i udekorować.





P.S.: Moja będzie miała polewę z białego wina :D

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :)

    Zapraszam do mnie:
    http://bezsennaaaa-magias.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle pyszności naraz no no. :-)
    Sama nie wiem za które bym się zabrała najpierw. :-p

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń