Witam Was, a zemną wita Was szybka babka makowa :D. Zatem bierzmy się do pracy :). Potrzebujemy:
# 250 g margaryny
# czubata szklanka mąki
# łyżeczka proszku do pieczenia
# ¾ szklanki cukru
# 4jajka
# ¾ szklanki maku
# szczypta soli
# olejek migdałowy
Margarynę ubić z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodać
żółtka i dobrze zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z
makiem. Dodawać stopniowo do masy i miksować. Białka ubić na sztywną pianę ze
szczypta soli. Dodać delikatnie do ciasta.
Formę na babkę natłuścić, wlać ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 50 min.
Gdy przestygnie wyjąć z blaszki i udekorować.
P.S.: Moja będzie miała polewę z białego wina :D
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://bezsennaaaa-magias.blogspot.com/
Tyle pyszności naraz no no. :-)
OdpowiedzUsuńSama nie wiem za które bym się zabrała najpierw. :-p