piątek, 15 listopada 2013

Dwie pieczenie na jednym ogniu.

Co by tu upiec? hm...., a może sernik, tym bardziej,że miałyśmy z mamą pod dostatkiem swojskiego białego sera. Tak właśnie zaczęłyśmy zarabiać na Izaurę, lecz w tym samym czasie na drugi sernik: Sprawdzony sernik. Nawet się nie spostrzegłyśmy, a dwa serniki były gotowe do pieczenia :), tak tez stwierdziłyśmy,że upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, bo dlaczego by nie. Sernik potrzebuje się dobrze wypiec, a oba ciasta to serniki, więc do piekarnika i koniec kropka :).




SPRAWDZONY SERNIK 
Składniki
# 1,5 szklanki cukru
# 1 kg sera białego 
# 3 łyżki mąki ziemniaczanej
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# 1 łyżeczka olejku waniliowego
# 4 jajka
# garść rodzynek

Wykonanie:   Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z serem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek i olejek waniliowy. Wsypać rodzynki, wymieszać. Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni C).


IZAURA
  • Ciasto
  • # 1,5 szklanki mąki (robiłam na przennej, ale tym razem dałam owsianą i także wyszło znakomite) 
  • # 1,5 szklanki cukru
  • # 3 łyżki kakao
  • # 1 kostka margaryny
  • # 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • # torebka wanilii (dałam troszke olekju waniliowego)
  • # 4 jaja
  • # 5 łyżek wody
     
  • Masa serowa
  • # 50 - 70 dag sera białego (dałam 65 dag)
  • # 4 jaja
  • # 1 szklanka cukru
  • # pół kostki masła
  • # troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
  • # troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
  • # 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej (dałam mąkę ziemniaczaną)
     
  • # wiórki kokosowe do posypania polewy
  • # garść wydrylowanych wiśni (moja inwencja, w oryginale przepisu nie ma   wiśni)
Przepis na ciasto:W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Przepis na masę serową:Zemleć ser w maszynce (najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę. Na ciasto wyłożyć wiśnie i wylać masę serową . Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni C).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Podpowiedź:Proponuję najpierw przygotować ciasto do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować masę serową, a następnie dokończyć ciasto, przelać ciasto do formy, wyłożyć masę serową i piec.




4 komentarze:

  1. uwielbiam serniki! ostatnio piekłam sernik Rosa:)
    zapraszam do mnie w wolnej chwili:)
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki są pyszne :)!
      Byłam, spodobało mi się, obserwuję.

      Usuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń