środa, 25 września 2013

Murzynek „trochę inaczej”:).

Murzynek „trochę inaczej”:).

#  ½  szklanki mleka
# 2 łyżki kakao (ja użyłam kawy zbożowej)
# 20 dag mąki (ja dałam żytnią )
# szklanka cukru
# kostka margaryny (ja użyłam Kasię)
# łyżeczka proszku do pieczenia ( ja użyłam 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
# 3 jajka
# 2 łyżki czystej wódki
# szczypta soli
# mała garść rodzynek
# mała marchewka
# tłuszcz i mąka żytnia do formy

Kasię, mleko, kawę (kakao) i cukier podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko się połączy zdjąć z ognia i ostudzić.
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Do całkowicie ostudzonej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę, żółtka, sodę (proszek do pieczenia) oraz wódkę. Małą garść rodzynek i startą na małych oczkach marchewkę. Wymieszać.
Z białek i soli ubić sztywną pianę. Połączyć z ciastem. Podłużną formę natłuścić, obsypać mąką. Wlać ciasto, rozprowadzić po całym dnie formy.

Piec ok. 45 min w temp. 180  ̊C. 




Jedną część placka przełożyłam domowym dżemem, by zrekompensować to iż dałam do niego mniej cukru niż w przepisie ( nie szklankę, a 50 g ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń