środa, 18 grudnia 2013

Keks bez tłuszczu.

Składniki:
# 150g mąki
# 150g cukru
# 3 jaja
# pół łyzeczki proszku do pieczenia
# 150g bakali ( u mnie: rodzynki, śliwki suszone, daktyle, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, morele)

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, starannie wymieszć. Dolożyć drobno pokrojone i oprószone maką bakalie, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Wąska, długą blaszkę (wykorzystałam blaszkę, o której mówiłam w poście: o tutaj) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni C, około 60 minut.

Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała trochę inaczej :) :D. Zamiast mąki pszennej, dałam żytnią i wyszło przepysznie! Polecam. Jedna wada, z braku tłuszczu placek robi się szybko suchy, ale to nie problem bo prędko znika :).

SMACZNEGO










8 komentarzy:

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń