piątek, 20 marca 2015

Pychotka Buraczana

Składniki
#5 jajek
#2 szklanki mąki
#350 g ugotowanych buraków
#300 ml oleju
#50 g kakao
#3 łyżeczki proszku do pieczenia
#1 szklanka cukru
#100 gorzkiej czekolady
#40 g margaryny
#wiórki kokosowe do posypania

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce, wlać 300 ml oleju i razem zmiksować
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,  po czym dodać 50 g kakao, 1 szklankę cukru
Białka ubić na sztywna pianę. Do masy buraczkowej dodawać po 1 żółtku, miksowac. Powoli wsypywac suche składniki, nie przestając miksowac. Gdy składniki się połączą, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Przygotować keksówkę o długości 30 cm, wyściełac papierem do pieczenia
Piec w temperaturze 180 stopni C, około 80 min.
Wyjąć i ostudzić
Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z palnika, dodać połamana czekoladę. Zamieszać do połączenia się składników. Polać ciasto, po czym posypać wiorkami kokosowymi.
Smacznego :)
Ciasto jest bardzo aromatyczne, gdy się piecze wydziela bardzo przyjemny zapach.
Dziś się przekonałam, że zarówno dorosłym jak i małym dzieciom bardzo smakuje :))










1 komentarz:

  1. Wow.... ciekawe połączenie! ; o Obserwuję i Zapraszam: melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń