piątek, 29 sierpnia 2014

LEŚNY MECH



Składniki:

Ciasto:
# 450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
# 3 szklanki mąki krupczatki (j
a dałam mąkę żytnią)
# 1,5 szklanki oleju rzepakowego
# 1,5 szklanki cukru
# 5 jajek
# 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 


Krem:
# 800 ml śmietany kremówki (30%)
# 2 galaretki agrestowe
# 3 łyżki cukru pudru
# 2 śmietan - fixy

# owoc granatu

Przygotowanie:

Ciasto: 
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną  z proszkiem do pieczenia mąkę, wszystko razem dokładnie miksujemy (na średnich obrotach). 
Na koniec dodajemy (bardzo dokładnie odciśnięty) szpinak i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy (wymiar 25x39 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 60 minut.

Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch i drobno kruszymy.

Krem: 
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l wody i odstawiamy,  
gdy stężeje kroimy w kostkę.  
Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy. 

W tym czasie ubijamy śmietanę  z cukrem pudrem i śmietan-fixem, do ubitej masy dodajemy wcześniej przygotowaną półpłynną galaretkę, miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy kostki z galaretki, mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na szpinakowy biszkopt, wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem i pestkami granatu.

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny

ENJOY :)


Podziel się zdjęciem, jeśli upiekłeś coś według przepisu z tego bloga: klik


4 komentarze:

  1. pycha!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana! Narobiłaś mi smaka, świetny przepis :))


    Obserwuję. Bardzo bym prosiła o SZCZERE poklikanie w linki, wiesz że jest to bardzo ważne, odwdzięczam się komentarzami i obserwacją :)

    http://goldxcherriex.blogspot.com/2014/08/sheinside.html

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz jest głodna ahhaha <3 świetny wpis !

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń

11,009